Werkwijze


Veel paarden vinden de trailer een spannend of eng object. Dit is ook volkomen logisch. Immers is een paard van nature
een vluchtdier, een prairiedier en een kuddedier. Dat wil zeggen dat een paard ten alle tijden het overzicht wil hebben, weg moet kunnen rennen en samen wil zijn met soortgenoten.
Een paard op de trailer zetten gaat dus in tegen al deze natuurlijke behoeften. Zo vervoeren we de paarden vaak alleen
in een kleine dichte ruimte, de trailer, en gaat het paard meestal weg van de kudde. Het wil dus zeggen dat een paard
veel vertrouwen in ons moet hebben om vrijwillig de trailer op te gaan.
Het is zeker niet onmogelijk om een paard dit te leren, echter moeten we wel beseffen dat het belangrijk is om hier de eerste paar keer even de tijd voor te nemen.

Regelink Hippique is in de leer geweest bij Eddy Modde. Hij heeft een eenvoudig te gebruiken methode ontwikkeld die eigenlijk voortkomt vanuit Parelli.
Er wordt in deze methode veel gebruik gemaakt van grondwerkoefeningen die overeen komen met de communicatie
en de rangorde die ook in de natuur in een kudde voorkomt. Hierdoor is de methode voor een paard eenvoudig te begrijpen en zal er duidelijkheid ontstaan over het feit wie in de relatie de leider en wie de volger is.
Veel paarden die uit angst of dominantie bij de trailer blokkeren leren zich af te sluiten voor alle prikkels om zich heen.
Ze blijven stokstijf staan en reageren nergens meer op, als trainer sta je dan vaak met de handen in het haar, niet wetend wat te doen.
Met de methode die Regelink Hippique gebruikt zal er continue communicatie plaats vinden tussen het paard en de trainer.
Hierdoor zal het paard iedere stap die hij neemt zelf moeten overdenken en is het voor het paard niet mogelijk om
zich te blokkeren.

Als mooie bijkomstigheid leert het paard zich met deze methode zelf te laden. Dit is erg voordelig voor ruiters die alleen met hun paard op pad willen. Regelink Hippique zal naast het paard dus ook de trainer leren om deze methode zelf toe te kunnen passen. Dus ook voor combinaties die geen 'problemen' met de trailer hebben maar wel graag willen leren om het paard zelf te laden is deze methode erg geschikt.